bad plaatsen

Bad plaatsen

Behoefte aan meer comfort in uw badkamer? Dan kan het plaatsen en installeren van een gloednieuw bad de oplossing zijn. U weet niet hoe het plaatsen en installeren van een bad werkt? Laat dat maar aan ons over. Wij helpen u met de afvoer, omkasting en het afwerken. Tevens kunt u zelf uw favoriete ligbad uitkiezen. De badkuip kan vrijstaand (losstaand) of een inbouw zijn. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om rondom het bad opnieuw te betegelen. Wij zijn een netwerk van badkamer installateurs werkzaam in Vlaanderen. Door bij ons een offerteaanvraag te doen ontvangt u diverse offertes uit uw regio. Deze kunt u vergelijken op prijs en aanbod om zo de vakman te vinden die uw bad kan installeren en plaatsen.

Modellen en afmetingen

Een ligbad is er in verschillende soort en maten. Een standaardbad is rechthoekig en heeft meestal de afmetingen 170 x 70 cm of 170 x 80 cm. U kunt ook voor een afwijkende vorm kiezen, zoals ovale, ronde of achthoekige modellen. Deze soorten worden op een sokkel of in een hoek geïnstalleerd. Naast deze soorten bestaan er ook hoekmodellen, die zijn er meestal in de maten 130 x 130 cm, 160 x 160 cm, 160 x 190 cm en 180 x 190 cm. U heeft dus ruime keuze in een ligbad die inbouw of vrijstaand (losstaand) is. Wilt u een losse douche, of een douche- en badcombinatie?

Gratis offertes vergelijken


bad installeren

Materiaal van ligbad

Over het algemeen kunt u uit drie soorten materialen kiezen bij het installeren van uw ligbad: acryl, quaryl en plaatstaal. Acryl (kunststof) biedt eenvoudig onderhoud, is kleurvast en heeft een natuurlijke glans. Daarbij is acryl slipvast en houdt het bad langer warm net als quaryl. Quaryl (bestaat uit kwartszand en acrylhars) biedt verder nog dat het duurzaam materiaal is en krasbestendig. Plaatstaal is metaal in plaatvorm en is stevig materiaal. Het is goedkoper in aanschaf en is kras-, slag- en slijtvast. Tijdens het plaatsen is het wel zwaarder dan de andere materialen, kan roesten en houdt minder warmte vast. Bij plaatstaal dient het bad geaard te worden zodat er geen elektrische spanning kan ontstaan.

1: Voorbereiding

Als u zelf uw ligbad wilt installeren dan begint is een goede voorbereiding het halve werk. Begin door het bad omgekeerd op een deken op de grond te plaatsen voor het voorkomen van beschadiging. Monteer de bevestigingsplaten met schroeven en maak de stelpoten op de platen vast en bevestig de badsifon. Keer de badkuip weer om en stel de poten waterpas af. De volgende stap is het doen van de afmetingen omwille van de wateraanvoer en –afvoer. Wilt u dat zelf doen? Lees dan snel verder bij het volgende kopje. Of neem contact met ons op om een specialist in te huren.

2: Wateraanvoer en -afvoer

Moet u nog een waterleiding plaatsen en de afvoer van uw ligbad regelen? Hiervoor moet u de juiste afmetingen gebruiken zodat het ligbad perfect past. Meet de afstand van de badsifon naar de afvoer en zaag een afvoerbuis op maat. Bevestig de afvoerbuis aan de sifon met behulp van een schroefkoppeling met rubberring. Vervolgens kunt u het beste PVC-lijm (waterdicht) gebruiken voor het lijmen van de verschillende koppelingsstukken. Het afwerken ligt eraan of het een inbouw of vrijstaand (losstaand) bad is. De volgende stap is het installeren van de badkuip.

3: Bad installeren

Als de leidingen zijn afgemeten kunt u het bad plaatsen. Bij het installeren van de badkuip hangt het er vanaf of u een inbouw of vrijstaand (losstaand) model heeft. Voor een vrijstaand model is het plaatsen van een frame overbodig. Dit geldt wel voor de inbouw. De kunst bij een vrijstaand model is het verbergen van de leidingen. De inbouw van een badkuip is ook een lastig karwei. De afmetingen van het houten frame en de uiteindelijke omkasting moeten goed zijn en waterpas staan. In het volgende kopje leest u meer over het zelf maken van de omkasting.

vrijstaand bad plaatsen

4: Omkasting maken

Voor een inbouw badkuip is een omkasting nodig. Daarvoor maakt u het houten frame. Meet de lengte en breedte van het bad en zaag twee balken om de badrand te ondersteunen en maak ze vast aan de muur. Maak ze waterpas en schuif het bad over de balken. Vul de ruimtes rondom het bad met isolatiemateriaal zoals schuimrubber. Zo blijft de badkuip beter en langer warm. Vervolgens gaat u het bad inbouwen met waterbestendige materialen. Bij de afdichting en afwerking moet u schimmelwerende sanitairkit gebruiken. Hierna kunt u de buitenkant betegelen.

ligbad plaatsen

Kosten

Het plaatsen van een nieuwe badkuip, inbouw of vrijstaand (losstaand), kan vrij duur zijn. Het scheelt natuurlijk als u het bad zelf kan installeren en afwerken. Voor de meesten blijft het een lastig karwei en zij huren graag een expert in. De kosten hangen af van het materiaal dat u kiest. Een plaatstalen bad is goedkoper dan een acryl bad. Het kopen en plaatsen van een bad brengt de kosten tussen de €850,- en €3000,- inclusief arbeidskosten en BTW. De prijzen zijn geheel afhankelijk van het materiaal en wat voor soort bad u wilt. En of u een vrijstaand (losstaand) of inbouw ligbad wilt. Nog een optie is om al het sanitair te vervangen.

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Bent u van plan om een nieuw bad te plaatsen? Het is een lastig karwei en u wilt natuurlijk dat het installeren en afwerken goed gebeurd. Voor het vinden van de juiste experts helpen wij u graag. Allbath is een netwerk van experts op het gebied van een ligbad plaatsen. Bij ons kunt u vrijblijvend offertes aanvragen. Door die te vergelijken kunt u wel tot 35% besparen. Bij het plaatsen en installeren van een ligbad is het belangrijk om rekening te houden met eventuele extra kosten die erbij komen kijken naast het totaalbedrag op de offerte. Welke specialist u ook kiest, wij garanderen dat u altijd snel en vakkundig geholpen wordt.

inbouw bad plaatsen